A Homo Comforticus esete a mikroműanyaggal

Az Arisztotelésztől származó: „Melyik volt előbb? A tyúk vagy a tojás?” kérdésfelvetést mindenki ismeri. Ez a paradoxon világít rá arra a problémakörre, hogy sokszor nagyon nehéz eldönteni, hogy ok-okozati viszonyban milyen aspektusból érdemes elkezdeni a vizsgálódást. Mielőtt azonban eljutnánk a filozófiai gondolkodás sztratoszférájába, álljunk meg egy pillanatra. Merevítsük ki a képet és vizsgáljuk meg közelebbről a Homo Comforticus kiállítási példányát. A természetben sűrűn felbukkanó városias egyed különös ismertetőjele, hogy minél nagyobb kényelmi fokozatra törekszik. Leginkább autóval közlekedik, a lehető legközelebb áll meg a bejárathoz, előnyben részesíti a hipermarketeket, hogy lehetőleg mindent egy helyen meg tudjon vásárolni és lelkes híve az egyszer használatos műanyagoknak. Miután hazaért és mindent gondosan kicsomagolt, a műanyag borításokat, nejlon zacskókat, műanyag palackokat kidobja a kukába és elégedetten hátra dől, hiszen innentől a többi már nem az ő gondja. Vacsora után bekapcsolja a televíziót és felháborodottan kitárgyalja a férjével/feleségével/kutyájával/macskájával, hogy milyen borzasztó, hogy a tengereket és a folyókat elárasztja a mikroműanyag, együtt érez a szegény teknősökkel és miden tengeri élőlénnyel. Ha magunkra ismertünk ebben a természetrajzban az nem a véletlen műve, de semmi gond, ne ostorozzuk magunkat feleslegesen, csak nézzünk szembe a problémával. A kérdésfelvetés tehát a következő:

Mit jelent ez számokban?

A világ 1950 óta 6,3 milliárd tonna műanyaghulladékot termelt, amelynek 91 százalékát soha nem hasznosították újra-állítja a Világgazdaság 2020. 10.07-én megjelent cikke. Ugyanakkor a műanyagok teszik ki a tengeri hulladékok 80 százalékát, gyarapodási ütemük a jelenlegi évi 11 millió tonnáról 2040-re a legkedvezőbb esetben is 29 millió tonnára gyorsul, és ha így lesz, akkor 600 millió tonna műanyag fogja szennyezni a tengereket.

Mi a megoldás?

A folytatásos filmek, regények és sorozatok világából ismert jelenséggel itt szeretném fenntartani az olvasó figyelmét. A Pannon Egyetem Nagykanizsa-Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ kiemelt projektjei közé tartozik az az öt partnerintézménnyel közösen elindított kutatási-innovációs program, amelyben kollégáink többek között erre a problémára is keresik a megoldást!

Folytatása következik!